November diabetesmaand!

 
Op vrijdag 14 november is het Wereld Diabetes Dag en is er extra aandacht voor diabetespatiënten. Bij patiënten met diabetes, of suikerziekte, blijft de bloedsuikerspiegel niet meer  binnen de normale grenzen. De aandoening valt op het eerste oog misschien niet meteen op voor de buitenwereld, maar als gevolg van de ziekte kunnen naast complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen, ook meer zichtbare problemen ontstaan, zoals oogaandoeningen, voetproblemen en een slechtere mondgezondheid.

Wist u dat mensen met diabetes ook vaker last hebben van tandvleesontsteking ? Dit kan zelfs tot verlies van kaakbot, tanden en kiezen leiden.
De oorzaak kan worden gezocht in de te hoge bloedsuiker. Het lichaam wil die suiker kwijtraken door veel te plassen. Dit zorgt vervolgens voor een drogere mond. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier uw gebit. Hebt u minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans.
Ook kunnen ontstekingen ontstaan doordat suikerziekte een slechtere doorbloeding veroorzaakt. Als dit jarenlang doorgaat, raken de bloedvaatjes beschadigd en wordt (ook) het tandvlees kwetsbaar.

De mondhygiënist als coach
Veel problemen met tandvlees en tanden kunt u voorkomen. Dat geldt niet alleen voor patiënten met diabetes, maar ook voor gezonde mensen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist coacht u graag in het behouden van een gezonde mond.
Zoek  een mondhygiënist bij u in de buurt!